Blog 18 MSCNN

Gepubliceerd op 15 december 2021 om 19:53

Hallo allemaal,

Welkom bij weer de laatste blog van dit jaar. Deze keer weer een update van mij, Wendy, over mijn project waarin ik de uiterlijke kenmerken van hersenweefsel bestudeer met behulp van elektronenmicroscopie. Meer informatie over dit project kan je ook vinden in mijn vorige blogs, namelijk blog 13 en 15. In het kort wordt de techniek genaamd elektronenmicroscopie gebruikt om een “Google Earth”-achtige overzichtskaart te genereren van hersenweefsel van mensen met en zonder MS. In deze kaarten verwachten we aanwijzingen te vinden die ons meer vertellen over waarom er in MS laesies ontstaan en waarom remyelinisatie, oftewel het herstel van myeline, faalt.

Voor dit project maken we gebruik van vers hersenmateriaal van de Nederlandse Hersenbank, omdat de verwerking van het hersenweefsel voor elektronenmicroscopie aan speciale eisen moet voldoen. Het hersenmateriaal is afkomstig van iemand die zich heeft aangemeld als hersendonor. Kort na het overlijden worden de hersenen volgens een speciaal protocol uitgenomen en daarna uitgegeven aan onderzoeksgroepen. Er wordt een koerier ingeschakeld om het hersenweefsel van Amsterdam naar Groningen te transporteren.

Omdat er op elk gegeven moment vers hersenweefsel beschikbaar kan komen dien ik 24/7 telefonisch beschikbaar te zijn. Ik kan soms een aantal weken of zelfs maanden niet gebeld worden en dan ineens, zoals laatst gebeurde, 2x in een avond/nacht! Dus toen ik net van ongeveer 21.00 tot 01.00 aan het werk was geweest en rond half 2 met mijn pyjama in mijn handen naast mijn bed stond…. Je raadt het al, ging de telefoon nog een keer…. Uiteindelijk heb ik dus de hele nacht doorgewerkt en vlak voordat mijn collega’s ’s morgens op het werk aankwamen ben ik weer naar huis gegaan om lekker in mijn bedje te kruipen. Het kost mij dus soms wat slaap, maar dit weefsel is voor het onderzoek, waaronder dit project, extreem waardevol. Ik ben de donoren zeer dankbaar, hun bijdrage helpt ons als onderzoekers om meer inzicht te krijgen in de ziekte MS. 

Nadat ik het weefsel heb ontvangen, wordt het in een speciale fixeervloeistof gedaan en later verder verwerkt voor elektronenmicroscopie (zie figuur). Het weefsel wordt daarbij ingebed in een stuk hard plastic (weefselblok in de figuur). Vervolgens worden er hele dunne plakjes van 0.00008 millimeter gesneden met een diamanten mes. De “Google Earth”-achtige overzichtskaart kan vervolgens worden gemaakt door het weefselplakje te scannen onder de elektronenmicroscoop.

Tot nu toe hebben we al wat subtiele veranderingen gevonden in het hersenweefsel van mensen met MS, maar we zijn nog steeds bezig om meer materiaal te verzamelen en verschillende aspecten van de uiterlijke kenmerken te meten. Hopelijk kan ik in de volgende blog meer vertellen over deze veranderingen en wat dit betekent.

 

Fijne feestdagen!

Wendy

PS Wil je meer weten of het hersenmateriaal van de Nederlandse Hersenbank? Collega en hersendonor Nieske, heeft hier een leuke blog over geschreven. Tevens is er informatie te vinden op onze website.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.