Blog 21 MSCNN

Gepubliceerd op 7 oktober 2022 om 14:58

Hallo allemaal,

Bij deze weer een update van mij, Wendy. Zoals jullie wellicht weten, bestudeer ik de uiterlijke kenmerken van het hersenweefsel in MS in extreem detail met behulp van elektronenmicroscopie (zie ook blog 13, 15 en 18). Inmiddels heb ik al veel hersenweefsel op deze manier bekeken en geanalyseerd en heb ik een aantal subtiele, maar interessante veranderingen gezien in de normaal uitziende witte stof in MS. Dit zijn hersengebieden in de hersenen van mensen met MS  die er op het oog niet aangedaan lijken te zijn, maar o.a. onder de microscoop toch wel kleine veranderingen laten zien. Misschien maken deze subtiele veranderingen hersenweefsel kwetsbaar waardoor myeline wordt afgebroken en er uiteindelijk laesies ontstaan. 

Voor de analyse van het weefsel heb ik mij in eerste instantie gefocust op drie dingen, namelijk de zenuwcellen, de beschermende myeline laag om de zenuwcellen en de mitochondria (zie plaatje). Zoals jullie weten wordt MS wordt gekenmerkt door beschadiging van de beschermende myeline laag. De myeline is nog wel aanwezig in de normaal uitziende witte stof van mensen met MS. Myeline is niet alleen essentieel om zenuwprikkels snel en efficiënt over te dragen, maar ook om de zenuwdraad van voedingsstoffen te voorzien. Op het moment dat de myeline laag beschadigd raakt, heeft de zenuwcel meer energie nodig. Mitochondria, de energiefabriekjes van de cel, gaan dan aan de slag en voorzien de zenuwcellen van deze extra energiebehoefte. Hierdoor zijn er ook meer mitochondria aanwezig in de zenuwdraden in witte stof MS laesies. De eerste bevindingen van de analyse tonen aan dat er niet iets met de myeline dikte veranderd, maar wel met de kenmerken van de zenuwdraden. Hopelijk kan ik jullie in de volgende blog hier wat meer in detail over vertellen.

Een zenuwcel met een beschermlaagje myeline en een mitochondrium (= energiefabriekje). Links een plaatje gegenereerd met behulp van elektronenmicroscopie, rechts een schematische weergave van dezelfde zenuwcel met myeline en een mitochondrium.

Op dit moment ben ik bezig om de eerste bevindingen van deze veranderingen in de normaal uitziende witte stof in MS op te schrijven voor een wetenschappelijke publicatie. Het delen van kennis is namelijk super belangrijk om met zijn allen dichter bij een oplossing voor MS te komen. Om diezelfde reden staan er de komende tijd ook weer congressen op de agenda, waarbij ik mijn eerste bevindingen laat zien d.m.v. een poster waarop ik mijn analyses uitleg en de eerste resultaten deel. Hopelijk resulteert het in levendige discussies over wat de verschillen betekenen voor mensen met MS. In coronatijd waren veel van deze congressen online, maar de komende tijd zullen ze weer in persoon gaan plaatsvinden. Hierdoor worden congressen ook meteen een stuk socialer en is het makkelijker om te netwerken met andere onderzoekers. Natuurlijk is het ook supergezellig om met een groot deel van het lab op pad te gaan.

Tot de volgende keer!

Groetjes,
Wendy

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.