Hallo allemaal,
Welkom bij alweer de 15e editie van deze blog. Deze keer weer een update van mij, Wendy, over een van mijn onderzoeksprojecten. In mijn eerdere blog (blog 13), heb ik verteld over mijn project waarin ik de uiterlijke kenmerken van hersenweefsel bestudeer met behulp van elektronenmicroscopie. Met behulp van deze technieken kunnen we inzoomen en kunnen we een “Google Earth”-achtige overzichtskaart genereren van hersenweefsel van mensen met en zonder MS. Dit kan ons helpen om antwoorden te vinden op de volgende vragen. Hoe ontstaat een laesie? Waarom faalt het herstel van in MS? In eerste instantie is het plan om op zoek te gaan naar veranderingen in stukjes hersenweefsel zonder laesies. Wij noemen dat normaal uitziende witte stof en dat is niet voor niets. Ondanks dat het weefsel er op het oog normaal uit ziet, verwachten we dat hier al van alles gaande is. Door gebruik te maken van de overzichtskaarten gaan we in detail op zoek naar die veranderingen.
Inmiddels zijn we alweer een paar maanden verder en zijn er inmiddels al veel van deze “Google Earth”-achtige overzichtskaarten gemaakt van mensen met en zonder MS. Met behulp van deze kaarten zoeken we in eerste instantie naar de verschillen in de myeline. Myeline is een vettige laag die zorgt voor de bescherming van de uitlopers van zenuwcellen en een goede en snelle geleiding van de prikkels. In MS is de myeline laag op sommige plekken in de hersenen of ruggenmerg beschadigd waardoor zenuwprikkels niet meer goed worden doorgegeven. Verder hebben we ook gekeken naar de mitochondria in de zenuwcellen, dit zijn de kleine energiefabriekjes van de cel (zie ook de figuur).
Elektronenmicroscopie afbeelding van witte stof hersenweefsel. Verschillende structuren zijn aangegeven met een kleurtje. De beschermende myeline laag (paars) is de donkere rand die om de uitlopers van de zenuwcel (geel) heen ligt. In drie van de hier weergegeven zenuwuitlopers met myeline laag, zit er ook een mitochondrion (groen) in dit stukje van de zenuwuitloper. Naast de zenuwuitlopers ligt de kern van de cel die verantwoordelijk is voor het maken van de myeline laag, de oligodendrocyt (blauw).
Tot nu toe hebben we al een aantal subtiele veranderingen gevonden. Helaas hebben we nog niet genoeg hersenweefselstukjes van mensen zonder MS, waardoor het nog niet mogelijk is om met zekerheid te zeggen of te veranderingen die we zien écht specifiek veranderingen zijn die bij MS optreden. Hiervoor zijn we afhankelijk van vers hersenmateriaal van de Nederlandse Hersenbank, omdat het hersenmateriaal voor elektronenmicroscopie speciaal verwerkt moet worden. Dit weefsel is voor het onderzoek, waaronder dit project, extreem waardevol. Wil je hier meer over weten? Collega analiste en hersendonor Nieske, heeft hier een laatst een leuke blog over geschreven. Tevens is er natuurlijk informatie te vinden op de site van de Nederlandse Hersenbank.
Om deze blog mee af te sluiten wil ik nog graag de aandacht vragen voor de May 50K actie. Dit jaar doen wij als MS Centrum Noord Nederland mee met The May 50K, een internationale fitness- en fondsenwervingsuitdaging om geld in te zamelen voor MS-onderzoek wereldwijd. Deze actie is een samenwerking van o.a. Stichting MS Research en de MS International Federation (MSIF). Andere landen die naast Nederland actief deelnemen zijn Australië, Canada, Ierland en de Verenigde Staten.
Waar je ook woont, ongeacht je fitnessniveau, je kunt zelf beslissen hoe, wanneer en waar je de 50 kilometer in mei aflegt. Hardlopen, wandelen, rollen, fietsen, zwemmen; alle soorten manieren van voortbewegen zijn mogelijk. Zolang het maar in mei is en je - minimaal - de 50 km haalt. Elke stap die je zet, elke kilometer die je klokt, brengt ons dichter bij een MS-vrije wereld.
In deze tijd, waarin we elkaar minder zien, is het niet alleen leuk, maar ook belangrijk om verbonden te blijven en elkaar te inspireren actief aan de slag te gaan. Doe je mee met ons team? Meld je nu aan (en/of doneer) via: https://www.themay50k.com/so/74/31
Wendy
Reactie plaatsen
Reacties