Update:
De paper is Inmiddels open voor het publiek, maar is natuurlijk wel in vaktaal geschreven. Onze voornaamste bevinding is dat in normaal uitziende witte stof (waar geen laesies zijn) van mensen met MS al subtiele veranderingen optreden in de zenuwuitlopers met myeline. We zien dat de hoeveelheid zenuwuitlopers met myeline minder is en dat ze iets groter zijn. We denken dat dit de normaal uitziende witte stof van mensen met MS daardoor gevoeliger maakt voor eventuele schade en daarmee het ontstaan van laesies.
de paper is online te vinden via http://nanotomy.org/, waar ook de elektronenmicroscopie plaatjes op staan.
http://nanotomy.org/ > all published nanotomy > changes in myelinated axons in MS (zoals ook uitgelegd in deze video)
Hallo allemaal,
We zijn inmiddels een aantal blogs verder en onze promotie aanstelling vliegt voorbij. Aangezien we nu aan het einde van ons promotietraject zitten gaan we dus ook een andere fase in. We zijn alle drie (Jody, Marion en ik) druk met het uitvoeren van onze laatste experimenten om vervolgens al onze resultaten op te schrijven voor ons proefschrift die we aan het einde van ons promotietraject gaan indienen en verdedigen (zie ook blog 10). De laatste tijd ben ik vooral bezig geweest om een studie af te ronden voor één van de hoofdstukken van mijn proefschrift. Dit is de studie naar de verschillen in uiterlijke kenmerken van het hersenweefsel in MS, die we in extreem detail bestudeerd hebben met behulp van elektronenmicroscopie (zie vorige blogs 13, 15, 18, 21). We hebben gevonden dat in de normaal uitziende witte stof van mensen met MS (waar geen laesie is) al subtiele veranderingen optreden die het weefsel waarschijnlijk meer vatbaar maakt voor schade. Door te publiceren in een vaktijdschrift delen we de resultaten met andere onderzoekers wereldwijd en komen we samen steeds een stapje dichterbij het beter begrijpen van MS.
Een verslag van de bevindingen (manuscript) is opgestuurd naar een geschikt wetenschappelijk tijdschrift. De editors van dit tijdschrift hebben het manuscript goed genoeg bevonden om uit te sturen naar anonieme onderzoekers in hetzelfde vakgebied om het kritisch te beoordelen (peer-review). We hebben de rapporten van de andere onderzoekers vorige week ontvangen en ik ben afgelopen week samen met mijn begeleider Wia Baron druk bezig geweest om naar aanleiding van het commentaar het manuscript nog verder te verbeteren. We hebben de verbeterde versie nét opgestuurd en dan worden de resultaten hopelijk snel gepubliceerd.
Waar ik zelf heel enthousiast over ben is dat we niet alleen onze resultaten, maar ook onze super gedetailleerde “Google Earth”-achtige overzichtskaarten van het hersenweefsel van mensen met en zonder MS gaan delen met andere onderzoekers en belangstellenden. De kaarten worden openbaar toegankelijk gemaakt via nanotomy.org. Op deze manier is het ook voor andere onderzoekers mogelijk om bijvoorbeeld andere structuren te gaan analyseren.
Maar mocht jij als lezer nu ook geïnteresseerd zijn, hou dan zeker de komende tijd nanotomy.org in de gaten. De verschillende samples zijn aangeduid met afkortingen; CWM/CGM = (controle) witte/grijze stof hersenweefsel van mensen zonder MS en NAWM/NAGM is normaal uitziende witte/grijze stof hersenweefsel (zonder laesies) van mensen met MS.
Als onze resultaten gepubliceerd zijn komen ze in het lijstje te staan bij “all published nanotomy” (Oost et al. 2023) en kan iedereen ze bekijken. Bekijk het filmpje om alvast een voorproefje te krijgen!
Groetjes,
Wendy
Reactie plaatsen
Reacties